Αίτηση και οδηγίες Παροχής Ειδικής Αδείας/ Παροχή Εγγυήσεων – άρθρο 99-101, Ν. 4548/2018

ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΥΗΣΗΣ-ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

«Η άδεια για την παροχή ασφαλειών ή εγγυήσεων μπορεί να χορηγείται είτε από τη γενική συνέλευση είτε από το Δ.Σ., σύμφωνα με τα ειδικότερα αναφερόμενα στα άρθρα αυτά και δη με βάση τα μετέχοντα πρόσωπα στην εταιρία που παρέχει την εγγύηση και στην υπερ ής η εγγύηση εταιρία. Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες δεν απαιτείται ειδική άδεια της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. αλλά τέτοιες είναι μόνο όσες αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 99 παρ. 3 ν. 4548/2018 και συνήθως πρόκειται για τις περιπτώσεις που η εγγύηση χορηγείται σε 100% θυγατρική εταιρία.

Όσον αφορά τη δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ., στο άρθρο 101 παρ. 2 ν. 4548/2018 αναφέρει ρητώς ότι "Το διοικητικό συμβούλιο ανακοινώνει την παροχή άδειας για την κατάρτιση της συναλλαγής είτε από το ίδιο είτε από τη γενική συνέλευση, καθώς και την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας της παραγράφου 3 του άρθρου 100 (σημ. αφορά περίπτωση που η άδεια έχει χορηγηθεί από το δ.σ.). Η ανακοίνωση αυτή υποβάλλεται σε δημοσιότητα πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής." Στο άρθρο 101 παρ. 3 ορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Στην πράξη, όταν έχουμε απόφαση ΓΣ για παροχή άδειας, συντάσσεται πρακτικό ΓΣ για την παροχή άδειας με περιεχόμενο στο οποίο α) πιστοποιείται η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 97 παρ. 3 ν. και 99 ν. 4548/2018, β) χορηγείται η άδεια σύμφωνα με τους όρους των άρθρων 99 και 100 ν. 4548/2018 και γ) εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. όπως με δική του απόφαση ορίσει τον εκπρόσωπο της εταιρίας για την υπογραφή των συμβάσεων κ.λπ. και επιμεληθεί τη δημοσιότητα της παροχής άδειας στο Γ.Ε.ΜΗ, με αναφορά πάντοτε στα συγκεκριμένα περιστατικά της κάθε εταιρίας και συναλλαγής.


Κατόπιν της απόφασης της ΓΣ, συντάσσεται το πρακτικό του Δ.Σ. στο οποίο αναφέρεται το περιεχόμενο της Γ.Σ. για την παροχή εγγύησης και ορίζεται ο εκπρόσωπος της εταιρίας για την υπογραφή των συμβατικών εγγράφων και για να επιμεληθεί τη δημοσιότητα της σχετικής ανακοίνωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. Στην απόφαση του Δ.Σ. περιλαμβάνεται το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, το οποίο υποβάλλεται σε δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ, σύμφωνα με το άρθρο 101παρ. 2 ν. 4548/2018. Επομένως, σε δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ υποβάλλεται η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου για την παροχή άδειας από τη γενική συνέλευση και όχι η ίδια η απόφαση της γενικής συνέλευσης (ανεξάρτητα εάν τυχαίνει να ταυτίζονται). Επίσης, στην ανωτέρω δημοσιότητα του ΓΕΜΗ, πέραν του περιεχομένου της απόφασης της ΓΣ, περιλαμβάνονται και τα στοιχεία του εκπροσώπου που έχει ορίσει το Δ.Σ.»


Συνεπώς, στο πρακτικό ΔΣ πρέπει να αναφέρεται ρητά, ξεκάθαρα και σε ξεχωριστή παράγραφο η ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ και αυτή η απόφαση θα δημοσιευθεί.

Για παράδειγμα στο πρακτικό ΔΣ της εταιρίας, πρέπει να αναγράφει «Μετά από διαλογική συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο και έκαστο μέλος αυτού, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρει ο Πρόεδρος ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την από …./…./…. Απόφαση της Γ.Σ.,» το «ομόφωνα αποφασίζει (ανακοινώνει):
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΑΡΘΡ. …. Ν. 4548/18) ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «…….» ΓΕΜΗ ………: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………»
Το κείμενο από το «αποφασίζει» και κάτω, είναι αυτό που στην ουσία ανακοινώνει το ΔΣ συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής εξουσιοδότησης για τον εκπρόσωπο της εταιρίας, ανεξάρτητα εάν τυχαίνει να ταυτίζεται με την απόφαση της γενικής συνέλευσης (θα πρέπει δηλαδή να αναγραφεί ξανά στο πρακτικό).

Τα έγγραφα κατατίθενται στο business portal μέσω της ηλ. αίτησης «(ΑΕ) Αίτηση Καταχώρισης Λοιπών αποφάσεων ΓΣ που υπόκεινται σε δημοσιότητα» και στη συνέχεια να επιλεχθεί ο τύπος αίτησης «60 / Παροχή Εγγυήσεων - άρθρο 99-101, Ν.4548/2018», όπου εκτός από την ανάρτηση των απαιτούμενων αρχείων στην ηλ. φόρμα (Πρακτικό ΓΣ και ΔΣ), το πεδίο της ηλ. φόρμας «Κείμενο απόφασης από το πρακτικό της ΓΣ» θα πρέπει να συμπληρωθεί με το κείμενο της ανακοίνωσης που εμπεριέχεται στο πρακτικό ΔΣ (προσοχή όχι της ΓΣ όπως αναγράφεται στο πεδίο ης ηλ. φόρμας).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΣ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (βλ. οδηγίες, σε διαφορετική περίπτωση το αίτημα θα επιστραφεί για διόρθωση)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΕΙΑΚΩΣ ΕΝΗΜΕΡΗ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧ. ΠΡΑΞΕΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ