Μεταβολές στο Εμπορικό Τοπίο και Ανάπτυξη Βραχυχρόνιων Μισθώσεων

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων ΜΙΛΑΝΟ

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Confcommercio και του Κέντρου Μελετών Guglielmo Tagliacarne σημαντικές μεταβολές καταγράφονται στο εμπορικό τοπίο του Μιλάνου και ευρύτερα της Ιταλίας, οι οποίες αφορούν τόσο τη μείωση των τοπικών καταστημάτων λιανικής πώλησης όσο και την αύξηση των δραστηριοτήτων διαμονής, με έμφαση στη ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μείωση των Καταστημάτων Λιανικής Πώλησης
Η συγκριτική ανάλυση μεταξύ 2012 και 2024 καταδεικνύει την εξαφάνιση σχεδόν 118.000 καταστημάτων λιανικής πώλησης (-21,4%) και 23.000 πλανόδιων εμπορικών δραστηριοτήτων (24,4%). Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης κατά 18.500 επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, στα ιστορικά κέντρα η απώλεια καταστημάτων είναι πιο έντονη σε σχέση με τα προάστια. Στους 122 Δήμους που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας, 31.000 καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν κλείσει μέσα σε 12 χρόνια, γεγονός που συνοδεύεται και από τη σημαντική μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων κατά 35,5% την περίοδο 2015-2023. Η απώλεια καταστημάτων λιανικής είναι εντονότερη στον Βορρά, ενώ στον Κεντρικό και Νότιο τομέα της Ιταλίας παρατηρείται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

 

Ραγδαία Άνοδος των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων
Σημαντική τάση ανάπτυξης καταγράφεται στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αύξηση 170% στα ιστορικά κέντρα, γεγονός που σχετίζεται με τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και τη στροφή πολλών ιδιοκτητών από την παραδοσιακή μίσθωση προς τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας διαμονής.  Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες σημειώνουν μείωση 9,7%, γεγονός που υποδηλώνει τη σταδιακή αλλαγή στο προτιμώμενο μοντέλο διαμονής των επισκεπτών.

 

Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Εμπορικής Ερημοποίησης
Η Confcommercio, στο πλαίσιο του προγράμματος Cities, έχει προτείνει 38 τοπικές παρεμβάσεις με στόχο τη διατήρηση της εμπορικής δραστηριότητας και την αναζωογόνηση των κέντρων πόλεων. Οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν:
 Αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου και των γειτονιών, μέσω συνεργασίας φορέων και επιχειρήσεων.
 Βιώσιμη κινητικότητα και αστική εφοδιαστική, ενσωματώνοντας την τοπική οικονομία στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
 Στήριξη της επαναλειτουργίας κλειστών καταστημάτων, με παρεμβάσεις για μειωμένα ενοίκια μέσω συνεργασιών με Δήμους και ιδιοκτήτες.
 Συμμετοχική διαχείριση των πόλεων, με ενίσχυση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.

 Ψηφιακή καινοτομία στον τοπικό εμπορικό κλάδο, μέσω συλλογής δεδομένων και συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την καλύτερη οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στήριξης της εμπορικής δραστηριότητας.

 

Συμπεράσματα
Η εν λόγω έρευνα αναδεικνύει την έντονη συρρίκνωση των παραδοσιακών καταστημάτων στις ιταλικές πόλεις, ιδίως στα ιστορικά κέντρα, καθώς και τη ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων εις βάρος των παραδοσιακών ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για την αντιμετώπιση της εμπορικής ερημοποίησης, απαιτούνται συντονισμένες πολιτικές ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αναζωογόνησης του δημόσιου χώρου και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ψηφιακών καινοτομιών και αστικών παρεμβάσεων.


Π Α Γ Ω Ν Α  Λ Α Ρ Δ Α Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ