ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Σύμφωνα με την ισχύουσα μελέτη κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Ολόκληρη η Μεσαιωνική Πόλη (ΜΠ) χαρακτηρίζεται ως περιοχή ήπιας κυκλοφορίας, πλην του δρόμου που συνδέει την πύλη Ελευθερίας με την πύλη Ταρσανά. Πεζόδρομοι χαρακτηρίζονται η οδός Ιπποτών με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων εκτός ειδικών οχημάτων και κατοίκων και οι εμπορικοί δρόμοι του κέντρου με δυνατότητα διέλευσης και στάσης οχημάτων για τροφοδοσία και διέλευση κατοίκων. Ομοίως η κίνηση στις περιοχές κατοικίας (Αγ. Φανουρίου – Αγ. Παντελεήμονα) προς το κέντρο απαγορεύεται μετά τις 9:30 το πρωι έως την επόμενη στις 06:00 με εξαίρεση συγκεκριμένους κατοίκους που σταθμεύουν στην περιοχή απαγορεύεται. Πεζόδρομοι με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων χαρακτηρίζονται τέλος το σκέλος στην πύλη Αμπουάζ που οδηγεί στα Πλατανάκια, οι διελεύσεις μέσω των πυλών Αγ. Παύλου και Αγ. Αικατερίνης και το τμήμα της Ακτής Μπουμπουλίνας προς του τρείς μύλους. Η μέγιστη ταχύτητα κυκλοφορίας εντός της ΜΠ ορίζεται σε 20 χλμ/ώρα. (άρθρα 3,4,10,11)

2. Η τροφοδοσία των καταστημάτων μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο χρονικό διάστημα από 6:00 έως 9:00 π.μ. και από τις πύλες της Πλατείας Σύμης και Ακαντιά, όπου δεν υπάρχουν μεσαιωνικές γέφυρες. Τα δίκυκλα οχήματα διακίνησης έτοιμων φαγητών και των ταχυμεταφορών απαγορεύεται να διέρχονται από τους εμπορικούς δρόμους. (άρθρο 9)

3. Απαγορεύονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο η είσοδος και η κυκλοφορία των οχημάτων μικτού βάρους άνω των τριών και μισό (3,5 t) τόνων εντός της Μεσαιωνικής Πόλης. Επίσης για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων άνω του ενός και μισό (1,5 t) τόνου από τις πύλες που υπάρχει μεσαιωνική γέφυρα. (άρθρο 12)

4. Εκτός των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και πέραν του ωραρίου τροφοδοσίας κανένα όχημα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί χωρίς απαιτούμενη άδεια.

5. Η στάθμευση εντός της ΜΠ επιτρέπεται μόνο για τους αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους στους οποίους έχει χορηγηθεί ειδικό σήμα και σε συγκεκριμένες θέσεις. Η στάθμευση των επισκεπτών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών διενεργείται αποκλειστικά εκτός των τειχών και σε συγκεκριμένες θέσεις. (άρθρα 14-18) Παρά τις παραπάνω κυκλοφοριακές απαγορεύσεις διαπιστώνουμε καθημερινά τα ακόλουθα:

α. οχήματα (φορτηγά, λοιπά οχήματα τροφοδοσίας, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα) κάθε κατηγορίας εισέρχονται όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου ανεξέλεγκτα, από την οδό Ιπποτών και τους υπόλοιπους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, αλλά και όλους τους λοιπούς χαρακτηρισμένους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, κινούμενα με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο, με κίνδυνο τραυματισμού των πεζών (κατοίκων, εργαζόμενων, επιχειρηματιών και επισκεπτών), ακόμη και στις ώρες αιχμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κίνηση βυτιοφόρου με άνοδο από την οδό Σωκράτους και κάθοδο από την οδό Ιπποτών, την κίνηση των οχημάτων τροφοδοσίας και οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών και προς τις δύο κατευθύνσεις στην οδό Ιπποτών, την είσοδο οχημάτων τροφοδοσίας άνω των 3,5 t κλπ.

β. αυτοκίνητα και δίκυκλα κυρίως εργαζόμενων και επιχειρηματιών σταθμεύουν ανεξέλεγκτα σε κεντρικά σημεία της ΜΠ π.χ. στην πλατεία Μουσείου, την πλατεία Κλεοβούλου και την οδό Ορφέως μπροστά από το Καστέλο στην πλατεία Αθηνάς, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα αλλά και μέσα στα στενά δρομάκια δυσχεραίνοντας ακόμα και την κίνηση των πεζών.

γ. δίκυκλα οχήματα διακίνησης έτοιμων φαγητών και ταχυμεταφορών διέρχονται με μεγάλη ταχύτητα από τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο.

δ. Η κίνηση οχημάτων παντός είδους επί των οδών Απελλού, Ιπποτών, Σωκράτους, Αριστοτέλους, καθώς και στις πλατείες Ιπποκράτους και Εβραίων Μαρτύρων, κατά τις ώρες από 09:00 π.μ. έως και 01:00 μ.μ. των μηνών από Μάιο έως Οκτώβριο, οπότε και παρατηρείται πυκνή κίνηση πεζών, δημιουργεί κίνδυνο πρόκλησης σωματικών κακώσεων στους διερχόμενους πεζούς.


Δεδομένου ότι:

1. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου πέραν του ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που την χαρακτηρίζει (ΦΕΚ 24Β/22-01-1960 κήρυξης της ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ΦΕΚ ΑΑΠ 277/15-6-2009 απόφαση οριοθέτησης της ως αρχαιολογικού χώρου κλπ.) έχει εγγραφεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988,

2. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός μεσαιωνικού οικισμού που συνδυάζει εμπορικές δραστηριότητας με κατοικία,

3. Έχει στο σύνολο των οδών της επιστρώσεις με σχιστόπλακες (πλάκες Λάρδου) και βοτσαλωτά, υλικά ευαίσθητα στην περίπτωση κίνησης βαρέων οχημάτων ή οχημάτων με αυξημένες ταχύτητες, τα οποία τονίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και ομορφαίνουν την αισθητική της εικόνα,

4. Την επικινδυνότητα για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, παρακαλούμε σεβόμενοι το μνημείο να πληροφορήσετε τα μέλη σας κατά περίπτωση, δηλαδή τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τα καταστήματα της ΜΠ, τις εταιρείες διακίνησης έτοιμων φαγητών, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ΜΠ και τις εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, να εφαρμόζουν τα αναφερόμενα στον ισχύοντα κανονισμό κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας διαφύλαξης και προστασίας των υποδομών της μοναδικής σε αίγλη και ομορφιά Μεσαιωνικής Πόλης μας.

5. Με δεδομένο τον κίνδυνο πρόκλησης σωματικών κακώσεων που δημιουργεί η κίνηση οχημάτων παντός είδους επί των οδών πυκνής κίνησης πεζών, η υπηρεσία θα εισηγηθεί την τροποποίηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για τη δημιουργία πεζοδρόμων στις περιοχές αυτές. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: Θέμα: Τροφοδοσία – Απαγορεύσεις εισόδου βαρέων οχημάτων στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου